







Wednesday 14th December 2022

19.00-20.00 Welcome Drink Reception Venue: Victoria Art Gallery Museum, Bath

(For registered attendees only; Not for sponsors)

Thursday 15th December 2022 Venue: Guildhall, Bath 8:00-8:30 Registration and Coffee / Tea Break (Guildhall foyer) 8:30-8:50 Welcome Speeches (Banqueting room) [Chair: Chris Lovell] 8:30 Caoimhe Fahy and Charareh Pourzand [5 min] 8:35 Adele Murrell, Head of Life Sciences Department, University of Bath [5 min] 8:40 Banafshe Larijani, Director of Centre for Therapeutic Innovation [5 min] 8:45 Celia Mead, Director of Bath Institute for Rheumatic Disease, Nick Hall memorial [5 min] 8:50-9:20 Short Oral Presentations (SOP) I (Banqueting room) [Chair: Nikoletta Fotaki] 8:50 The use of confocal Raman as a non-invasive method to assess drug pharmacokinetics and bioavailability in the skin. [10 min] Panagiota Zarmpi, Department of Life Sciences, University of Bath, Bath, UK 9:00 Biosensing -Micro/nano- scale devices for monitoring and drug delivery applications [10 min]

Ghazal Hatami-Fard, The Hamlyn Centre, Imperial College London, London, UK

Investigating RHO kinase inhibition of epidermal stem cells: The

Benjamin P. Flynn, Department of Life Sciences, University of Bath, Bath, UK

promise of infinite skin graft generation? [10 min]

9:10

9:20-09:45 Keynote speaker (Guildhall-Banqueting room) [Chair: Rex Tyrrell]

MELANIN, DNA PHOTODAMAGE AND VITAMIN D SYNTHESIS [25 min]

Antony R Young, St John's Institute of Dermatology, King's College London, London, UK

*******09:45-10:10 Coffee / Tea Break******

10:10-11:40 Session I: Skin aging and photo-aging [Chair: Rex Tyrrell]

10:10 The impact of the menopause on skin function [25 min]

Rachel Watson, University of Manchester, UK

10:35 UVR-induced degradation of dermal extracellular matrix and protection by green tea catechins [15 min]

Mark Farrar, University of Manchester, UK

10:50 Sunscreens: Study of Irritation and Permeation [15 min]

Karl Lawrence, Keratify, UK

11:05 Antioxidant function of a key metabolic integrator coenzyme A in cellular responses to oxidative or metabolic stress [15 min]

Ivan Gout, University College London, London, UK

11:20 Targeting cell signalling regulation in skin aging and photoaging [20 min]

Pornngarm Dejkriengkraikul, Chiang Mai University, Chiang Mai, Thailand

11:40-12:05 State of the Art Lecture | (Banqueting room) [Chair: loav Cabantchik]

The Fusion of Quantitative Molecular Proteomics and Immune-oncology: A Step

towards Precision Medicine in Cancer Therapeutics [25 min]

Banafshe Larijani, Centre for Therapeutic Innovation, University of Bath, UK

*****12:05-14:05 Lunch Break & Poster Presentation*****

Lunchtime Session [12:45-13:55] (Kaposvar room)

[Chairs: Chris Lovell & Richard Guy]

- **12:45** NIHR Clinical Research Network Supporting Dermatology Research [20 min] *Hannah Williams*, Greater Bristol Area, United Kingdom
- 13:05 Research with impact: Transdermal Diagnostics a University of Bath spin-out [20 min] *Richard Guy*, Department of Life Sciences, University of Bath, Bath, UK
- 13:25 The use of teledermatology around the world and in a tertiary centre in the UK [20 min]

Charan Singh Thandi, University Hospitals Bristol and Weston NHS Foundation Trust, UK

13:45 Combination of cold atmospheric plasma and biomimetic membrane as a versatile toolbox in redox medicine [10 min]

Mehdi Ravandeh, Leibniz Institute for Plasma Science and Technology, Greifswald, Germany

14:05-15:20 Session IIa: Skin melanoma cancer (Banqueting room)

[Chairs: Ute Jungwirth & Keith Vance]

- 14:05 Current Melanoma Treatments: An overview [30 min]
 - Mark Middleton, University of Oxford & Cancer Research UK Oxford, UK
- 14:35 Phenotypic heterogeneity in melanoma [30 min]

Colin Goding, Ludwig Cancer Research, University of Oxford, UK

15:05 MITF-SOX10 regulated long non-coding RNAs in melanoma [15 min]

Keith Vance, Department of Life Sciences, University of Bath, UK

*****15:20-15:45 Coffee/Tea Break*****

15:45-17:05 Session IIb: Skin non-melanoma cancer (Banqueting room)

[Chairs: Ute Jungwirth & Gernot walko]

- 15:45 Current treatments for basal cell carcinoma: An Overview [25 min]
 - Girish Patel, Welsh Institute of Dermatology, University Hospital of Wales & Cardiff Univ, UK
- 16:10 The Roles of YAP/TAZ and the Hippo Pathway in non melanoma skin cancer

[15 min] Gernot Walko, Department of Life Sciences, University of Bath, UK

16:25 The role of microRNAs in skin cancer

[20 min] Pinar Uysal Onganer, Department of Life Sciences, University of Westminster, UK

16:45 Importance of tissue-relevant oxygen concentrations when testing cytotoxic redox-active drugs in cultured human skin cancer cells [20 min]

Paul Winyard, University of Exeter Medical School, Exeter, UK

17:05-17:30 Keynote speaker | (Banqueting room) [Chair: Rex Tyrrell]

Ethnic Skin photoprotection [25 min]

Paul Matts, Procter & Gamble, UK

17:30-18:00 Welcome note: (Banqueting room)

[Chairs: Caoimhe Fahy and Charareh Pourzand]

Prof lan White, Vice Chancellor, University of Bath

18:00-19:30 Drinks Reception (Guildhall, Brunswick room)

19:30-23:00 Banquet dinner (Guildhall, Banqueting room)

Social events: (For registered attendees only; Not for sponsors)

Friday 16th December 2022 (Guildhall, Bath)

- 8:00-8:15 Registration and Coffee / Tea Break (Guildhall foyer)
- 8:15-8:45 Short Oral Presentations (SOP) II [(Banqueting room)

[Chair: Faiza Benaouda]

8:15 Selected SOP - Preventing cutaneous sensitization to allergenic proteins using

a novel barrier cream, (10 min)

Sumayah Abdul-Jabbar, King's College London, London, UK

8:25 Selected SOP - Role of epidermal hepcidin in Psoriasis, (10 min)

Elise Abboud, Université Paris Cité, CNRS UMR8104, INSERM U1016, Institut Cochin, Paris,

France

8:35 Selected SOP - Reverse iontophoresis to predict topical bioavailability (10 min)

Kieran Moore, Department of Life Sciences, University of Bath, Bath, UK

8:45-9:10 Keynote speaker III (Banqueting room) [Chair: loav Cabantchik]

Skin Sensory Dysfunction Produced by Chemotherapeutic drugs [25 min]

Antonio Vicente Ferrer Montiel, Instituto de Investigación, Desarrollo e Innovación en

Biotecnología Sanitaria de Elche (IDiBE), Universitas Miguel Hernández, Elche, Spain.

9:10-9:35 State of the Art Lecture II (Guildhall-Banqueting room) [Chair: loav Cabantchik]

Cold Physical Plasma as a Clinical Device and Biomedical research tool. [25 min]

Kristian Wende, Leibniz Institute for Plasma Science and Technology (INP Greifswald), Center for

Innovation Competence (ZIK) plasmatis, Greifswald Germany

******09:35-10:00 Coffee/Tea Break*****

10:00 -11:00 Session III: Skin and Inflammation (Banqueting room)

[Chairs: Chris Lovell and Steve Ward]

10:00 Predicting Psoriatic Arthritis [20 min]

Neil McHugh, Department of Life Sciences, Centre for Therapeutic Innovation, University of Bath, UK

10:20 The Psoriatic arthritis: Treatment options with biologic and targeted synthetic

DMARDs [20 min]

Will Tillett, Department of Life Sciences, Centre for Therapeutic Innovation, University of Bath; Royal National Hospital for Rheumatic Diseases, Bath, UK

10:40 Sponsored talk- Psoriasis and atopic dermatitis: two sides of a coin? [20 min]

Paola Di Meglio, King's College London, UK & Josie Evans, Medical Science Liaison,

Dermatology, Sanofi, UK

11:00-11:45 Session IV: Skin and Covid19 (Banqueting room)

[Chair: Stuart Jones]

11:00 Covid 19, iron and the complexity of intertalk between the host and SARS-CoV-

2 virus [25 min]

Marvin Edeas, Université de Paris, INSERM U1016; Institut Cochin, CNRS UMR 8104;

Laboratory of Excellence GR-Ex, Paris, France.

11:25 Photoinactivation of coronaviruses with far UVC [20 min]

Michael Conneely, University of Dundee, Dundee, UK.

11:45-12:15 Keynote speaker IV (Banqueting room) [Chair: loav Cabantchik]

Iron sensing and chelation for adjustment and removal of excess iron in health

and diseases [30 min]

Robert Hider, King's College London, London, UK

*****12:15-14:15 Lunch Break & Poster Presentation*****

Parallel Lunchtime session II [13:10-14:05] (Banquetting room)

[Chair: Chris Lovell]

13:10 Differences between adult and juvenile onset dermatomyositis including rash, calcinosis [20 min]

Sarah Tansley, Department of Life Sciences, Centre for Therapeutic Innovation, University of Bath, UK

13:30 Daylight PDT in Scotland [20 min]

Marese O'Reilly, Department of Photodermatology, University of Dundee, Dundee, UK

13:50 Smart implanted access port catheter for cancer therapy intervention with pH and lactate biosensors [15 min]

Salzitsa Anastasova, Imperial College London, UK

Parallel Lunchtime session III ((China-UK Skin Consortium – Dermatology, Skin and Biomechanics/Biomedical Engineering Research) [13:10-14:10] (Kaposvar room)

[Chair: Rex Tyrrell]

13:10 Al in Skin: Standardizing the management of psoriasis in China

[15 min] *Hang LI*, Dermatology Departmentt, The First Affiliated Hospital of Beijing University, Beijing, China.

13:25 Novel therapeutic strategy in immunotherapy of melanoma

[10 min] *Hong LIU*, Dermatology Dept., Xiangya -the First Affiliated Hospital of Central South University, Changsa, China

13:35 Tissue Mechanics in Haired Murine Skin: Potential Implications for Skin Aging Al in Skin: Standardizing the management of psoriasis in China

[10 min] *Mingxing Lei*, 111 Project Laboratory of Biomechanics and Tissue Repair; Key Laboratory of Biorheological Science and Technology of the Ministry of Education, College of Bioengineering, Chongqing University, Chongqing, China.

13:45 Photobiology in our eye: A prospective [10 min]

Juan Su & Julia Li Zhong, Dermatology Dept., Xiangya -the First Affiliated Hospital of Central South University, Changsa; 111 Project Laboratory of Biomechanics and Tissue Repair; Key Laboratory of Biorheological Science and Technology of the Ministry of Education College of Bioengineering, Chongqing University, Chongqing, China.

13:55 Why red-haired individuals are so prone to developing melanoma [15 min]

Rutao CUI, Medical School, Zhejiang University, Hangzhou, China

14:15-15:55 Session V: Skin models of diseases and tissue regeneration

(Banqueting room) [Chairs: Sara Anjomani-Virmouni and David Gurevich]

14:15 Fetal cells to help skin wound repair [25 min]

Selim Aractingi, Université Paris Cité, CNRS, INSERM, Institut Cochin, Paris; Service de Dermatologie, Hôpital Cochin, Assistance Publique-Hôpitaux de Paris, France.

14:40 Improve an old poison to treat profibrotic skin diseases [20 min]

Carole Nicco, Université Paris Descartes, Sorbonne Paris Cité, INSERM U1016, Institut Cochin, CNRS UMR8104, Paris, France; BioSenic, Louvain La Neuve, Belgium.

15:00 Molecular mechanisms of melanin transfer and processing [20 min]

Duarte Barral, Chronic Diseases Research Center (CEDOC), NOVA Medical School, NMS, Universidade NOVA de Lisboa, Lisbon, Portugal.

15:20 Epidermal hepcidin in infectious and inflammatory diseases [20 min]

Carole Peysonnaux, Université de Paris, Institut Cochin, INSERM, CNRS, F-75014 Paris; Laboratory of Excellence GR-Ex, Paris, France.

15:40 Fluorescence-activated cell sorting and quantitative Real-Time PCR to reveal VEGF-expressing macrophage populations in the Zebrafish Larvae [15 min]

David Gurevich, Department of Life Sciences, Centre for Therapeutic Innovation, University of Bath, Bath, UK

*****15:55 - 16:20 Coffee/Tea Break*****

16:20-17:15 Session VI: Skin delivery methods and measurements

(Banqueting room) [Chair: Nikoletta Fotaki]

16:20 Stretching the skin to facilitate needleless delivery of vaccines [20 min]

Faiza Benaouda, Institute of Pharmaceutical Science, Faculty of Life Sciences & Medicine, King's College London, London, UK

Understanding vitamin D supplementation; effects of race and delivery route 16:40 [20 min]

Stuart Jones, Institute of Pharmaceutical Science, Faculty of Life Sciences & Medicine, King's College London, London, UK

17:00- 17:30 Final Speeches (Banqueting room) [Chairs: C. Fahy and C. Pourzand]

Final Acknowledgements/ Best Poster & Oral Presentation Prize Draw.

Sponsors: Pharmaceutical companies have provided funding for this event. This event is operated independently. Funding will not be used for any social activities within the programme.







